Családi nap az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumában

A Bugyulófalva Szociális Szövetkezet legújabb „Vitamin Vadász” programjának keretein belül lehetőség nyílt a budapesti Radnóti Miklós iskola második és negyedik osztályos tanulóinak a gyümölcs és zöldség fogyasztási szokások javítását célzó Családi napon részt venni.

A vitamindús élelmiszerek iránti nyitottságot a program az idény szerinti gyümölcsök és zöldségek kóstoltatásával és életkornak megfelelő játékos ismeretterjesztő programokkal kívánja elérni. A kóstoló mellett egészségtudatos szemléletformálásra is törekszünk. A gyerekek saját élményre épülő gyakorlati foglalkozások keretében szerezhetnek új ismereteket az egészséges táplálkozásról.

A szezonális friss gyümölcsöt és zöldséget a Megér-Tész szállítja a helyszínre.

A decemberi elején megtartott Családi napon a diákok elsősorban az ősszel elérhető, hazai zöldségekről gyümölcsökről tanulhattak. A számos Magyarországon megtermő faj mellett, ugyan kisebb mértékben, de szerepet kaptak a már-már csaknem jobban ismert déli és távolkeleti gyümölcsök is.

A foglalkozás egy gyümölcs és zöldség felismerő játékkal kezdődött, amely során tapintás segítségével kellett kitalálni, hogy vajon mit rejt a fedett doboz. Az így húzott terményekről kiscsoportban dolgozva találták, ki, hogy hazai-e vagy sem, melyik részét fogyasztjuk és hogy ki, milyen érdekességet tud elmondani róla. Rövid bemutatás után mindenki megpucolta és feldarabolta saját gyümölcsét majd társait körbekínálva végig kóstolták az összeset.

A program keretein belül szó esett a zöldségek és gyümölcsök különböző feldolgozási formáiról, mint például lekvár készítés vagy savanyítás és arról, hogy miért van szükség ezek alkalmazására. A gyerekek kóstolhattak, szilva, füge, szeder, csipkebogyó és josta lekvárt. Nagy sikert aratott petrezselyem turmixként elkészítve. Rácsodálkoztak, hogy nem csak fűszer, hanem ízletes és frissítő vitaminkoktél is alapja is lehet. Csoportokban dolgozva elkészíthették saját gyümölcs és káposzta salátájukat, amelyet végül közösen, jóízűen fogyasztottak el.

A foglalkozás végén többen örömmel újságolták, hogy eddig nem fogyasztott gyümölcsöket kedveltek meg és nem gondolták volna, hogy némelyik nyersen is fogyasztható. A leírt recepteket boldogan vitték haza szüleik számára, annak reményében, hogy majd otthon a családdal is közösen készíthetik el azokat.

2019.01.03

Bugyulófalva Szociális Szövetkezet H-1133 Budapest, Thurzó utca 5. D. ép. 2. em. 19. Telefonszám: (06 30) 327-4548 www.vitaminvadasz.com