Zöldség/gyümölcs kóstoltatással egybekötött, „vitaminvadász” délutáni program az iskolában

Helyszín: ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a 2. és 4. osztályosok tantermei

Időpont: 2018.december 12. 14.00 – 17.00 (igény esetén az egyéni tanácsadás 18.00-ig)

Résztvevő szám: 30-40 kisgyerek a 2. és 4. osztályból (8 – 11 évesek), szüleik és pedagógusok

A Bugyuló Szociális Szövetkezet által kialakított program célja kisgyerekek egészséges szemléletének fejlesztése, a szülők bevonásával. A vitamindús élelmiszerek iránti nyitottságot a program az idény szerinti gyümölcsök és zöldségek kóstoltatásával és életkornak megfelelő játékos ismeretterjesztő programokkal kívánja elérni.

Egészségmegőrző programunk fő eseménye: a zöldség/gyümölcs kóstoltatás. A szezonális friss gyümölcsöt/zöldséget a Megér-Tész szállítja a helyszínre, akik a minőségi gyümölcsöt/zöldséget közvetlenül a helyi termelőtől szerzik be.

A kóstoló mellett egészségtudatos szemléletformálásra is törekszünk: a gyerekek interaktív, játékos, saját élményre épülő gyakorlati foglalkozások keretében szerezhetnek új ismereteket az egészséges  táplálkozásról. Salátabár keretében a frissen érkezett gyümölcsökből/zöldségekből salátát is készíthetnek. Üdítőbárban pedig egészséges frissítők közös elkészítésére van lehetőség.

A gyerekfoglalkozások mellett a szülők és pedagógusok számára biztosítunk előadást a táplálkozás összefüggéseiről, trendjeiről. A felnőttek megerősítő szerepe az egészséges életmód kialakításában kiemelkedően fontos, ezért kiemelten számítunk részvételükre!

Az előadást követően rövid egyéni tanácsadásra is lehetőséget adunk. Az egyéni tanácsadással kapcsolatban előzetes igényfelmérést végzünk.

 

Program:

14.00 – 16.00 Interaktív gyümölcs- és zöldségbemutató, valamint kóstolás és játékos feladatok a 2. és 4. osztályosok számára

A programelemek:

Petrezselyemturmix, savanyúság, friss saláta elkészítése és fogyasztása közösen (közben beszélgetés az egészséges táplálkozásról)

Kincsesdoboz, zöldség- és gyümölcsfelismerési játék (az ügyes játékosokat, akik meg tudnak nevezni egy ételt, aminek az alapanyaga a felismert zöldség, aprósággal díjazzuk)

Egészségtotó (a helyes kitöltőknek apró nyeremény)

Receptek a gyerekeknek és a felnőtteknek is: receptsoroló és receptverseny hirdetése a kisgyerekek között.

 

16.00-17.00 óráig: Táborfi Julianna, az Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnöke tart előadást „Az ggészséges életmód étrendje” címmel, szülőknek, pedagógusoknak 

17.00-18.00 óráig: Dietetikai szaktanácsadás (betegségek megelőzése, kezelése, étkezési trendek)

 

Technikai igény:
Frissítőbárhoz 1 db nagyobb asztal (és lehetőség szerint deszkák és salátás tálak)
Salátabárhoz 1 db nagyobb asztal (és lehetőség szerint deszkák és kancsók)
Dietetikai előadáshoz projektor (lehetőség szerint a gyerekfoglalkozástól elkülönült helyiségben)

 

Szervezéssel kapcsolatos egyéb kérések:
Előzetesen érdemes a táplálkozásokkal kapcsolatos kérdéseket összegyűjteni a szülők és pedagógusok részéről!
A tumultus elkerülése érdekében a dietetikai tanácsadásra negyedórás etapokban célszerű feliratkozni!

Kropf Hajnalka
ügyvezető elnök

Bugyulófalva Szociális Szövetkezet H-1133 Budapest, Thurzó utca 5. D. ép. 2. em. 19. Telefonszám: (06 30) 327-4548 www.vitaminvadasz.com